עשרת הדיברות לטיהור ולשימוש במים אפורים
  - שימוש חכם ובטוח במים אפורים

פורסם לראשונה ב: ט' אייר ה'תש"ע

לתשומת לבכם:
א. הכיתוב המופיע להלן הוא המלצותינו בלבד, עפ"י נסיוננו, מתוך ידע שנצבר אצלנו כבר מעל 30 שנה.
 ב. ראוי שהקורא יבדוק גם המלצות אחרות והנחיות גורמי הממשל המוסמכים, כגון משרד הבריאות וכד', ישקול את הכל ויפעל עפ"י רצונו.

  1. אסור להשקות שום צמח, שום עץ ושום גינה במים אפורים שלא עברו סינון, הפרדה ופירוק כימי וביולוגי עמוק שיפרק גם את המרכיבים פעילי השטח וגם את המרכיבים האורגניים שנמצאים במים כגון: השומן שעל העור, כיח, הפרשות וכד'. הדבר נכון גם אם משתמשים בחומרי ניקוי אקולוגיים כגון: נוזל כביסה, סבון, שמפו וכד'.
  2. מים אפורים עם חומר ניקוי שמכיל רק את החומר " בסיס האשלגן " (או חומץ ) אינם צריכים פירוק כימי מיוחד אבל עדיין צריכים לעבור סינון, הפרדה ופירוק ביולוגי , כדי שלא יפגעו בסביבה.
  3. מים אפורים שהגיעו מתהליך כביסה שנעשה בו שימוש רק ב: כדור כביסה ו/או חומץ ו/או אגוזי כביסה (ללא שום חומר ניקוי) - הם מקור מצויין למיחזור אך גם הם צריכים לעבור פירוק ביולוגי משום שהחומרים האורגניים (הלכלוך וכד') שב-מי הכביסה לא מתפרקים בקרקע באופן מוחלט. גם שימוש בסודה לשתיה יגרום עדיין לנזק סביבתי, למרות שהנזק יהיה פחות מהנזק (המופחת) שגורמים חומרי ניקוי אקולוגיים.
  4. מים אפורים ממקור של כיור המטבח ו/או מדיח הכלים הם מקור טוב של מים להשקייה, בתנאי ש:
    א. לא יעש/ה שימוש במלח למדיח.
    ב. בתנאי שחומרי הניקוי שמשתמשים בהם (סבון כלים, נוזל הברקה וכד') יהיו עם מעט או ללא
    חומרים מזיקים להשקייה.
    ג. שהמערכת לטיהור מים אפורים תבצע טיהור שלישוני ותגיע לאיכות של 5/5  ( צח"ב / כלל מוצקים מרחפים ) ובכל מקרה לא גרוע מ-9/9.
       סתם לידיעתכם, מים מזוקקים הם 0/0.
  5. מים אפורים מאמבטיה, או שמקורם בשטיפה רגילה (ללא סבון) של ידיים ופנים או מכל תהליך שמשתמש במי ברז טהורים בלבד - גם הם דורשים טיהור פירוק, סינון וכו'. זאת, משום שיש שומן על העור, שערות, פצעים, רוק וכד' שיורדים בשטיפה ודורשים טיפול, פירוק וסינון.
  6. אין להשקות במים אפורים מטוהרים (אפילו באיכות 5/5 ! ) ירקות גינה, חסה, צנון וכד'.
  7. מים אפורים באיכות 5/5 ומקסימום 9/9 יכולים להיות מקור טוב להשקיית דשא, עצי נוי וצמחי נוי.
  8. מים אפורים באיכות 5/5 ומקסימום 9/9 יכולים להיות מקור טוב גם להשקיית עצי מאכל, בתנאי שהמים אינם ממקור זר. אנחנו לא ממליצים בשום אופן ובשום מקרה (!) להשקות צמחי ועצי מאכל (מדובר רק בעצי מאכל ובצמחי מאכל) במים אפורים מטוהרים שהגיעו מבית אחר או מאנשים אחרים !
  9. באופן כללי ממליצים בחברת 'המטהר' שכל קוי ההשקייה במים אפורים מטוהרים יהיו אך ורק טמונים מתחת לקרקע, שלא תהיה התזה בצינור או בממטרה ושלא יהיה שום חלק גלוי, או קטע גלוי, או ברז גלוי של צנרת מים אפורים מטוהרים מעל הקרקע. הכל צריך להיות מוטמן, סגור, נעול וצבוע בצבע סגול!
  10. לדעת חברת 'המטהר' אם השימוש הוא רק להשקיית דשא, עצי נוי וצמחי נוי אפשר להשתמש גם במים אפורים מטוהרים שהגיעו מבית אחר או מאנשים אחרים, בתנאי שיתקיימו כל שאר 9 הדיברות לעיל.

הערות:

  1. הנוסח לעיל כפוף לשינויים עפ"י התפתחויות טכנולוגיות, חוקתיות ואחרות.
  2. הנוסח לעיל הותאם ככל האפשר לדרישות של משרד הבריאות שנועדו למנוע אפשרות של סיכון בקטריאלי בשימוש במים אפורים.
  3. לדעתנו דרישות משרד הבריאות נותנות כיסוי מצויין (ואולי אפילו מוגזם) כנגד סיכונים.
  4. למיטב ידיעתנו החשש מפני אירוע בריאותי שייגרם ממציאותם של חיידקים פתוגניים במים אפורים שעברו סינון, טיפול וטיהור ברמה טובה, הוא חשש קלוש עד אפסי.

  5. במקומות רבים בעולם, כולל בארה"ב, נשלחים המים השחורים ברשת צינורות פיזור לספיגה בסביבת הבית ( Septic System ) ולא ידוע לנו על מחלות או אירועים בקטריאליים כתוצאה משיטה זו. יתרה מזאת, במדינת ישראל נהגו במשך שנים רבות לשלוח את השפכים השחורים ללא כל טיפול ישירות אל בור ספיגה ליד הבית ואיננו מכירים אפילו אירוע אחד של מחלה כתוצאה משיטה זו!
  6. מי שלא יפעל עפ"י 10 הדיברות וביחוד עפ"י ההמלצות על רמת הטיהור הדרושה (סילוק לכלוך ומשקעים ופירוק התרכובות הכימיות והאורגניות), כולן או חלקן, אמנם יהנה מגינה פורחת אבל זאת רק בשנים הראשונות. הפגיעה בגינה, בצמחי הגינה ובסביבה, תתחיל מיידית, אבל תורגש רק בשנים הבאות. זאת האמת!
  7. בדרך כלל, מתחילים להבחין בנזק הסביבתי רק החל מהשנה ה-5 ויש כאלה שגילו לאסונם שהגינה "מתה" אפילו רק אחרי 14 שנה!
  8. חלק קטן מהמחקרים וההוכחות הקשורים לאמור לעיל מופיעים בקישורים שבתוך הדף כאן.